Společenské hry pro zábavu a až 30% nárůst výkonu mozku

MF Dnes 7. prosince 2015, upraveno

Děti potřebují společné zážitky. Společenské hry jsou nejlepším dárkem: dávají radost a rozvíjejí osobnost dítěte, školní dovednosti i vztahy v rodině.
Společné hraní deskových her patří k nejhodnotnějšímu času, jaký děti zažijí (okamžiky hraní her si lidé pamatují často celý život). Hry rozvíjejí sociální dovednosti a podporují psychický růst v každém věku (od předškoláků přes školáky a studenty až po dospělé a seniory). Podle výzkumu provedeným profesorkou psychologie Stanford University Dr. Carol Dweck je důležité vědět, že pro mozek je hraní deskových her totéž, co pravidelné cvičení pro svaly. Při pravidelném hraní (2 krát týdně), vzrostl u studentů již po 50ti hodinách výkon mozku až o třetinu. Přitom výrazný efekt má nejen hraní samo, ale též vědomí či očekávání, že hraním člověk své schopnosti skutečně rozvíjí. Je proto dobré poučit starší děti o tom, jak je hraní her důležité: pro mozek totéž, co cvičení pro svaly!

Jaké hry?

Vybrat vhodné hry není těžké, máte-li dost velký výběr. Nabídku mezi 3 a 4 tisíci různých her a hlavolamů v přehledných kategoriích najdete na tomto webu. Nebojte se vybírat i netradiční hry a uvidíte, jak dobře se děti baví. Nejen u starších dětí je vhodné, pokud herní princip nespočívá jen na náhodě. Hry zde najdete pro každý věk, pro nejmenší, předškoláky, školní děti, dorůstající, pro dospělé i pro seniory. Důležitou kategorií jsou edukativní hry. Tyto hry zábavnou formou předávají hráčům nové vědomosti a zkušenosti aniž by měli pocit, že se něco učí. Hry procvičují úsudek, prostorovou představivost, verbální schopnosti, kreativitu a nebo třeba kapitoly zeměpisu, matematiky, přírodních věd, ... Uvádíme zde příklady některých vhodných her:

TridioTridio

Hry ze série Tridio zábavnou formou rozvíjejí logické myšlení dětí, prostorovou představivost a IQ. Dají se hrát v jednom, nebo ve více hráčích, kdy procvičují soutěžení a nebo spolupráci. Série obsahuje 5 her pro děti různého věku i dospělé. Již prvá hra série Tridio byla oceněná Grand Prix na veletrhu For Kids. Novinkou je Tridio, které je je vhodné pro celou rodinu. Základní variantu si zahrají děti již od 5 let, nejsložitější potrápí i dospělé hráče. Společenské hry jsou nejlepším dárkem. Podle různých experimentů přinášejí hry nejen zábavu, ale (při pravidelném hraní) až 30% nárůst výkonu mozku.

Některé hry rozvíjejí specifické dovednosti, jako schopnost skládat slova, paměťové schopnosti, matematické schopnosti, inteligenci. Některé sociální dovednosti (umění prohrát, vydržet frustraci, odreagovat se, nebo třeba emoční inteligenci). Chcete-li si přitom užít vtipnou pantomimu, sáhněte například po hře Ušáci a paroháči. Je vhodná pro děti od 9 let a starší, jako rodinná hra, nebo hra na párty.

TantrixTantrix

Hrajete Tantrix? Pokud ne, tak zbystřete pozornost! Tantrix je mimořádná logická hra a současně hlavolam. Má jednoduchá pravidla a ohromné množství kombinací. Hrajete s černými šestiúhelníkovými žetony vyrobenými z odolné pryskyřice a opatřenými barevnými čarami. Cílem je sestavit co nejdelší cestu jedné barvy. I když je princip jednoduchý, můžete při hře uplatnit také svou intuici a představivost a trochu záleží i na štěstí. Vyberete si z jedenácti verzí pro 1 až 4 hráče.

Tridio i Tantrix pomáhají rozvoji 3D představivosti, která je benefitem nejen ve škole, ale též u vědeckých a technických oborů.

MixMatchMixMatch

Kdyby děti ve škole procvičovaly počty s takovým nadšením jako při hře Mix Match, nemusely by se bát o své výsledky v matematice. Motivace při hře udělá z nudných počtů zábavnou hru a výsledky na sebe nedají dlouho čekat. Hra je pro 2 až 6 hráčů od 8 let. Naučí sčítání, odečítání, násobení, dělení a kombinace početních úkonů.

Sdílejte s přáteli