Chcete spokojenou rodinu? Hrajte pravidelně.

OnaDnes 9.3.2015, upraveno

Rodinní terapeuti se stále častěji setkávají s rodinami, v nichž vázne komunikace. Lidé se odcizují, vztahy jsou křehké, neschopné odolat krizím. Aby rodinné vztahy odolaly svodům individualizované zábavy, potřebují zážitky. Ne pasivní sledování televize, nebo návštěvy nákupních center. Hraní společenských her rozvíjí komunikaci, posiluje kohezi, ... jste vtaženi do děje, prožíváte vzrušení, napětí a radost ze hry. To je ono!

historie herDeskové hry mají místo ve všech etapách života. Jsou vhodné pro začínající partnery, rodiny s malými, školními, dospívajícími a dospělými dětmi. Pro seniory s vnoučaty. Jsou důležité pro rozvoj kognitivních, emočních a sociálních dovedností. Užitečné dětem s handicapem (LMD, AD, ADHD...), seniory postiženým demencí, či Alzheimerovou chorobou.

Přestože některé společenské hry byly v historii předmětem zápolení například mezi muži, hraní her mezi členy domácnosti má rovněž tradici. Ta nekončí asni s nástupem virtuální zábavy. Klasické deskové hry nejsou nahraditelné ani speciálně vyvinutými tréninkovými hrami na počítači. Nejde totiž jen jen o paměťovou a smyslovou stimulaci (kterou počítačové hry poskytují), ale důležité jsou zážitky v kruhu blízkých osob a zážitky "celé rodiny". 

Deskové hry tedy nemají jen psychologický, ale též velký sociální význam. Při hře se zlepšují kognitivní schopnosti, emoční inteligence a kreativita. Je to prevence syndromu vyhoření. Hraní láme averzi a v partnerské krizi je mostem, na němž se snáze udrží průchodná komunikace. 

 

Důležitá je pravidelnost

Od spontánní zábavy lidé čekají, že také přichází spontánně. Avšak o dobré je třeba usilovat! Pro rodiny bývá dobrý týdenní cyklus, kdy se sejde, aby si zahrála. Dohodněte se na konkrétním čase. Nebuďte direktivní a snažte se ostatní motivovat. V začátku jsou vašimi nepřáteli televizní seriály, ale po čase nikdo společný večer za nic nevymění.

Obměňujte zásobu her

Opakování jedné hry vadí více spíše dospělým, než dětem, ale i ty po čase přestane hra lákat. Nesnažte se hru za každou cenu prodloužit, ale přejděte k jiné.
Společenské hry přinášejí různorodé zážitky a dovednosti. Střídejte typy her s ohledem na to, co rodinu baví. Nejširší nabídku her pro rozmanité účely (například rodinné hry) najdete na stránce www.spolecenske-hry.cz

Motivujte sebe i děti

Seznamte se s pravidly hry tak, abyste je mohli poutavě sdělit (vypište si je na papír). Děti motivujte, ale pamatujte, že je zajímavější zážitek ze hry, než výhra. V čase hraní vypněte mobil, počítač a televizi. Věnujte dětem a hře plnou pozornost (to je skutečná motivace). Dostaňte se na úroveň dětí (s těmi malými hrajte na zemi). Nechávejte děti, aby se ujaly vedení. Spíše se staňte součástí hry, než byste hrou děti „vzdělávali".

Chcete spokojenou rodinu? Hrajte společenské hry. Pravidelně.

Staňte se Hráči

Prožívejte a sdílejte radost. Buďte vtipní, nikoli jízliví. Kromě pravidelného hraní uspořádejte v rodinném kruhu, nebo s přáteli herní maraton, či noc plnou společenských her. Hrajte při oslavách svátků a narozenin. Jen málo lidí dovede dobře slavit a je dobře, pokud se děti naučí včas slavit jinak, než alkoholem: získají užitečnou dovednost a díky ní přátele.
Pravidelné hraní společenských her je příležitostí, jak přinést do rodiny pohodu a spokojenost a radost. Nevyžadují ani příliš energie, času, či peněz. A hlavně – bude vás to bavit! Začněte třeba dnes.

hrejte!

Sdílejte s přáteli